Poker strategier for begyndere
Vil man gerne være en succesful pokerspiller, er det essentielt at man implementerer en eller flere former for poker strategier.
Vi har derfor samlet en bunke strategier, som kan give dig en fordel når du sidder ved pokerbordene.
Indholdsfortegnelse
1. Overvej dine starthænder
Hvis du spiller samtlige hænder, er du med sikkerhed garanteret at tabe i længden. Poker er et matematisk spil, med ufuldstændige oplysninger.
Det kan lyde forvirrende, men i takt med du bliver en mere øvet poker spiller, vil det begynde at give mere og mere mening.
Et godt sted at starte er ved sine starthænder. Det giver sig selv at et stærkere kort, har en større sandsynlighed for at vinde, end et svagere kort.
I en runde med flere spillere, er der stor sandsynlighed for at andre spillere vil sidde med en stærkere startende hånd end dig.
Du bør derfor grundigt overveje hvilke hænder du vælger at spille. Dette koncept kaldes for hand-range.
Hvilke starthænder du vælger at spille, bør være tæt forbundet med din position ved bordet. Her er tanken, at jo senere du sidder, jo mere kan du tillade dig at åbne op i de starthænder du spiller.
2. Hold øje med din position ved bordet
Din position ved bordet er blandt de vigtigste overvejelser du bør gøre dig ved et pokerbord.
Grundreglen er, at jo senere du sidder, jo stærkere position er du i. Den sidste position ved bordet kaldes for knappen. Knappen er således anset for at være den stærkeste position i spillet.
Dette skyldes at man som den sidste til at have turen (gælder i mindre grad pre-flop, hvor small og big blind er sidst i turen), har den fordel at have set hvad alle de andre spillere har foretaget sig.
Forestil dig at du i hver runde vidste på forhånd, hvad hver enkelt spiller ville gøre med deres tur. Poker ville lige pludselig være et meget nemmere spil at vinde i!
For at det skal være fair og lige for alle, går knappen da også på tur efter hver runde. Det gælder altså om at udnytte at man sidder i såkaldt late-position.
Dette er også grunden til at man bør åbne op i sin hand-range, og spille flere starthænder jo senere position man sidder i.
3. Post-flop
Det der adskiller hyggespilleren fra den vindende spiller, er ikke så meget det der foregår inden floppet, som det er dét der foregår post-flop.
Det er afgørende at have styr på både hand-ranges og position ved bordet, da det er her du giver dig de bedste muligheder for succes i resten af runden.
Det hårde arbejde starter dog først post-flop, hvor du får brug for dine evner inden for det at genkende betting-mønstre, udregne pot-odds, bluffe, udnytte din position og meget mere.
Bliv ikke overvældet af den meget information du kan finde i disse former for poker strategier, men tag det stille og roligt og skridt for skridt.
Første skridt var at blive bekendt med dem, og her har du allerede sikret dig den første fordel.
Faktum er nemlig at langt de fleste spillere aldrig læser op på nogle af disse strategier – udnyt det til din fordel!
4. Spillestil
En af de ting der gør poker fascinerende, er de forskellige typer af spillestile der anvendes.
Spillestile i poker kan groft sagt, defineres ud fra følgende fire typer:
Det er alment foreslået at man som ny spiller, spiller med en tight-aggresive spillestil.
På den måde sikre du dig at du bliver komfortabel med at spille aggresivt, noget som er en nøglefaktor for succes, samtidig med at du kun spiller de ‘bedre hænder’, og ikke risikere at komme ud i for mange dårlige situationer med dårlige hænder.
Når du føler dig mere komfortabel post-flop kan du begynde at eksperimentere, og variere dit spil, og på den måde finde frem til den spillestil der bedst passer til dig.
5. Tæl dine outs
Man skal ikke lade sig skræmme af det matematiske aspekt af poker, som godt kan blive rigtig tungt.
For der findes flere mindre matematiske koncepter og strategier, der er tilgængelig med lidt hovedregning.
Et af disse strategier, går ud op at man kan tælle sine outs. Med det menes at man tæller sandsynligheden for at ramme et vist kort på et givent tidspunkt.
Eksempel: Du sidder med J-10. På floppet kommer der 2-8-Q, og på turn vendes en konge. Du kan se i eksemplet at du nu skal bruge enten en 9’er, eller et es for at få en straight.
Her starter hovedregningen. Der er 52 kort i et spil poker. Du skal enten bruge en af de fire 9’ere eller konger. Det giver dig 8 outs ud af 52 kort.
Du kender dog allerede seks kort, som er de fire community cards på bordet, og dine egne to hole cards på hånden. Derfor er dine outs nu 8 ud af 46 kort, da de fire community cards og dine to hole cards ikke længere er tilgængelige i kortbunken.
Man kan med lidt hurtigt regning, i hovedet hvis man er skarp, og ellers med en lommeregner udregne hvor stor sandsynligheden så er for at ramme en af de fire 9’ere eller konger. 8/46 * 100 = 17,39%.
Det kan godt lyde af lidt meget at sidde med en lommeregner, eller at lave semi-komplekse hovedregninger under et spil poker. Man får dog hurtigt en fornemmelse af de forskellige procenter, alt afhængig om man har 4, 8 eller flere outs. En god huskeregel er at man kan gange sine outs med omkring 2 for at få et hurtigt overblik.
At kende sine procenter og sandsynlighed for at ramme bestemte kort, er en stor fordel hvis man forstår at bruge det rigtigt. Lad os tage et eksempel mere:
Du har regnet dig frem til at du har 35% chance for at ramme dit kort. I potten ligger der 100 kr. En modspiller laver nu et raise på 50 kr. hvorefter turen går til dig.
I dette tilfælde vil det nu koste dig 50 kr. at gå med. Dette vil samtidig betyde at potten nu er på samlet 200 kr.
Som du måske kan regne ud, skal du kun vinde 1 ud af 4 gange for at gå i nul. Dette skyldes at det koster dig 50 kr. med muligheden for at vinde 200 kr. Du skal således kun vinde 1 ud af 4 gange for at vinde 200 kr. Du vil da samtidig have brugt 50 kr. fire gange, og vil på den måde gå i nul.
Dvs. at så længe du har 25% chance for at ramme det kort du mangler, så vil du gå i nul ud fra dette eksempel. Alt under 25% chance for at ramme det kort du mangler, og det vil være et tab i længden. Omvendt, alt over 25% chance for at ramme det kort du mangler, og det vil være en gevinst i længden.
I vores tænkte eksempel havde du 35% procent chance for at ramme dit kort, og du vil derfor vinde i længden på at gå med.
Hvis vi bruger eksemplet fra før, hvor vi regnede os frem til 17,39%, kan du måske allerede regne ud nu, at det ville være et dårlig call at lave.
Det kan godt virke indviklet, men tag det skridt for skridt. Vi har indsat et billede her i indlægget du kan vende tilbage til når du spiller.
På billedet fremgår procenter og sandsynligheder på de mest forekommende scenarier du vil opleve når du spiller poker, alt lige fra sandsynlighed for at ramme en straight, til 3 ens, flush og meget andet.